lattiz

Macchiato vs cortado

Macchiato versus cortado: wat is het verschil?

Wanneer we de macchiato met de cortado gaan vergelijken, dan hebben wij het over de espresso macchiato en niet de latte macchiato.

De latte macchiato is een van de populairste melkkoffies in Nederland. Maar er bestaat ook zoiets als espresso macchiato. Veel mensen weten niet dat er wel degelijk verschil is tussen beide. In dit artikel vertellen we graag meer over de espresso macchiato en vergelijken we deze met zijn Spaanse broertje: de cortado.

WAT IS EEN MACCHIATO?

Een macchiato – dus niet te verwarren met een latte macchiato – is een espresso met een wolkje melkschuim. Ideaal voor mensen die espresso te sterk van smaak vinden en voor wie cappuccino teveel melk bevat. Macchiato is het Italiaanse woord voor ‘bevlekt’. Bij de bereiding van een macchiato wordt de melk opgeschuimd en de dikke, bovenste schuimlaag op de espresso gelepeld. De uitgebalanceerde smaak is favoriet onder vele barista’s. Bij een latte macchiato wordt er veel meer melk gebruikt, terwijl de hoeveelheid koffie gelijk blijft. Een latte macchiato is te herkennen aan de typerende lagen van espresso, melk en melkschuim.

Wat is een cortado?

 

De cortado is het Spaanse broertje van de macchiato. Ze lijken dan ook erg veel op elkaar. 

Het verschil:

Bij een cortado wordt er ook melkschuim aan de espresso toegevoegd om de smaak van de espresso te verzachten. Maar in tegenstelling tot de macchiato wordt er bij een cortado niet enkel het dikke melkschuim gebruikt, maar wordt er ook de meer vloeibare, opgeschuimde melk bijgeschonken. De opbouw van een cortado is vergelijkbaar met die van een cappuccino, maar dan met minder opgeschuimde melk. Een cortado zit dus eigenlijk tussen een macchiato en een cappuccino in. Cortado wordt geserveerd in een klein glas.

De Cortado en Macchiato kun je het beste maken met een pittige espresso. Zoals bijvoorbeeld de Supercharged of de Original koffiebonen.

macchiato vs cortado
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’